Article Dans Une Revue Revue d'histoire maritime Année : 2018

Wakame culture in France : the spread of knowledge and the multiplicity of players in a scientific controversy surrounding a marine plant resource

La culture du wakame en France : diffusion des savoirs et multiplicité des acteurs dans une controverse scientifique autour d'une ressource marine végétale

Hervé Ferrière
Véronique Prima
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Résumé

Exploiting a living marine resource obviously raises scientific, technical, economic and legal issues. It also raises epistemological and moral issues that are harder to pin down because they are implicit and generally overlooked by historians. Ultimately, what are the different forms of knowledge 1 involved and disseminated during a scientific controversy surrounding such a resource? How, by whom and why is this knowledge mobilised? Do these questions allow us to envisage a maritime history involving multiple players, different explanatory frameworks, but also multiple forms of knowledge often considered separately in specialised approaches? This is what we will attempt to show here by describing the deliberate introduction of an Asian seaweed onto the French coast: wakame. We will begin by presenting the general context in which the players involved in the international controversy triggered by the cultivation of this seaweed are operating. This example will enable us to raise the epistemological and moral tensions raised by the exploitation of living marine resources when it is considered risky. We will begin by presenting the general context in which the players involved in the international controversy triggered by the cultivation of this algae are operating.This example will enable us to raise the epistemological and moral tensions raised by the exploitation of living marine resources when it is considered risky.We shall see that these tensions arise from the antagonisms that exist between the various forms of knowledge about nature, its definition, organisation, balances and management; forms of knowledge that appear in the definitions given to certain concepts used during the controversy: ‘allochthonous’ and/or ‘invasive’ species, ‘living resources’ and ‘environment’.We will then offer some thoughts on the work of the historian when faced with such a diversity of knowledge.History of oceanography and the exploitation of marine plant ‘resources’ The controversy presented takes place during the 1970-1980 period.
L'exploitation d'une ressource marine vivante pose à l'évidence des problèmes scientifiques, techniques, économiques et juridiques. Elle soulève aussi des questions épistémologiques et morales plus difficiles à cerner parce qu'implicites et généralement minorées par les historiens. Quelles sont finalement les différentes formes de savoirs 1 impliquées et diffusées lors d'une controverse scientifique autour d'une telle ressource ? Comment, par qui et pourquoi ces savoirs sont-ils mobilisés ? Ces questions nous permettent-elles d'envisager une histoire maritime mêlant de multiples acteurs, des cadres explicatifs différents, mais aussi des savoirs multiples souvent considérés séparément dans des approches spécialisées ? C'est ce que nous allons tenter de montrer ici en exposant l'introduction volontaire d'une algue asiatique sur les côtes françaises : le wakame. Nous présenterons d'abord le contexte général dans lequel interviennent les acteurs de la controverse internationale déclenchée par la culture de cette algue. Cet exemple nous permettra de soulever des tensions épistémologiques et morales posées par l'exploitation des ressources marines vivantes lorsqu'elle est considérée comme risquée. Nous verrons que ces tensions naissent des antagonismes existant entre les diverses formes de savoirs portant sur la nature, sa définition, son organisation, ses équilibres et sa gestion ; des formes de savoirs qui apparaissent dans les définitions données à certains concepts utilisées pendant la controverse : espèces « allochtones » et/ou « invasives », « ressources vivantes » et « environnement ». Nous proposerons alors quelques réflexions sur le travail de l'historien lorsqu'il fait face à une telle diversité de savoirs. Histoire de l'océanographie et de l'exploitation des « ressources » marines végétales La controverse présentée se déroule pendant les années 1970-1980
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Citer

Hervé Ferrière, Véronique Prima. La culture du wakame en France : diffusion des savoirs et multiplicité des acteurs dans une controverse scientifique autour d'une ressource marine végétale. Revue d'histoire maritime, 2018, 24, pp.113-126. ⟨hal-04878064⟩
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