The smell of coffee: the carbon atom microwave structure of coffee furanone validated by quantum chemistry - Université Paris-Est-Créteil-Val-de-Marne
Article Dans Une Revue Canadian Journal of Physics Année : 2020

The smell of coffee: the carbon atom microwave structure of coffee furanone validated by quantum chemistry

Résumé

The rotational spectra of coffee furanone (2-methyltetrahydrofuran-3-one) have been measured in the frequency range from 2.0 to 26.5 GHz using a molecular jet Fourier transform microwave spectrometer. Quantum chemical calculations used for the conformational analysis yielded two stable twist conformers, which were described using the Cremer-Pople notation for five-membered rings. The experimental spectrum of the more stable conformer with the methyl group in equatorial position was assigned and fitted using a rigid rotor model with centrifugal distortion corrections. The spectra of all five 13C-isotopologues could be observed in natural abundance. The carbon atom structure was experimentally deduced using Kraitchman's equations and compared with the structure calculated by quantum chemistry.
Nous mesurons les spectres de rotation du furanone de café (2-méthyltetahydrofurane-3-un) dans le domaine 2.0–26.5 GHz, en utilisant un spectromètre microonde à transformée de Fourier avec jet moléculaire. Les calculs de chimie quantique utilisés pour l’analyse de configuration donnent deux conformères stables, qui sont décrits en utilisant la notation de Cremer–Pople pour les anneaux à cinq membres. Le spectre expérimental du conformère le plus stable avec le groupe méthyl en position équatoriale est assigné et ajusté numériquement au modèle du rotateur rigide avec corrections de distorsions centrifuges. Les spectres des cinq isotopologues C sont observés selon les abondances isotopiques naturelles. La structure de l’atome de carbone est expérimentalement déduite à l’aide de l’équation de Kraitchman et comparée avec la structure calculée en chimie quantique. [Traduit par la Rédaction]
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hal-03183013 , version 1 (26-03-2021)

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Citer

Vinh Van, Wolfgang Stahl, Minh Tuyen Nguyen, Ha Vinh Lam Nguyen. The smell of coffee: the carbon atom microwave structure of coffee furanone validated by quantum chemistry. Canadian Journal of Physics, 2020, 98 (6), pp.538-542. ⟨10.1139/cjp-2019-0475⟩. ⟨hal-03183013⟩
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